Skjorte  
Strømper  
Hosebånd  
Bukser  
Seler  
Halsklud  
Nattrøje  
Vest  
Trøje  
Smykker, knapper og spænder  
Fodtøj  
Overtøj  
Hovedbeklædning  
Håndbeklædning  
Pengekat, pose, bæreklæde  
Køretæppe  

Skjorter

Skjorten havde drenge og voksne mænd inderst på kroppen. Den var deres undertøj. Skjorten var lang, og gik helt ned til skinnebenet. Den havde lange slidser i siden. Den nederste del blev foldet ind mellem benene forfra og bagfra. Skjorten dannede på den måde en slags underbukser. De brugte derfor ikke underbukser. De brugte den også om natten som nattøj.    

 

Den var syet af hørlærred. Man dyrkede hør på marken og kvinderne spandt og vævede den til stof. Læs mere om materialet hør, og det store arbejde, man havde med at forarbejde hørplanten.    

 

Skjorten er syet af trekanter og firkanter. På den måde gik der ikke noget til spilde af den fine hør.I hele Danmark har de næsten samme facon:

  • Et stort kropsstykke uden søm på skulderen og med en slids til krave midt for.
  •  Ærmer, der er skåret i en firkantet stykke stof
  • En kvadratisk kile under ærmerne
  • Ærmet er rynket og syet til en håndlinning
  • Skjorten er rynket i hals og tilsat en krave
  • Længden er altid til knæene og kan være længere.Man syede knapperne selv. De var syet af hørtråd. Man vandt hørtråd stramt på en pind (hedebopind) med specielle takker, efter hvilken størrelse knappen skulle have. Derefter tog man garnet af pinden og syede knaphulssting tæt rundt om tråden. Dernæst syede man et kryds i knappen og dernæst var den klar til at sy i håndlinningen.  

 

Den opklippede slids foran kunne være forstærket i bunden med fint broderi. Håndlinningen kan i kanten være forstærket med en slags hulsøm (musetakker).

 

Under slidsen foran broderede man en navnemærkning. Den endte på ”S” som stod for ”søn”. Drengens efternavn var faderens fornavn med tilføjelsen ”søn”, hvilket senere bliver til ”sen” i vore efternavne: Jensen, Sørensen, Pedersen osv. F.eks. ”SJS” betyder Søren Jens Søn som senere bliver til Søren Jensen. 
  Original skjorte 1
  Original skjorte 2